Alla samlingarGDPR och cookies
Spåra kakor/cookies - hur man stoppar dem
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Vi har skapat en specifik popup som gör att dina webbplatsbesökare kan inaktivera spårningskakor från byggaren. Du hittar detta val längst ned när du länkar en popup.

I nedan exempel har vi valt att lägga en länk till Cookie-sidan i själva texten, och som URL valt att länka till rutan för att aktivera/inaktivera att webbplatsen samlar in information. Du kan i denna guide läsa mer om hur du lägger till en cookie-banner.

Genom att klicka på den länken som vi valt att kalla "Avancerat" kommer en popup-ruta dyka upp med möjlighet att inaktivera / aktivera spårningskakor initierade från webbplatsbyggaren. Obs! Den inställningen inaktiverar bara webbplatsbyggarens spårning och INTE någon annan spårningsprogramvara på webbplatsen. I din cookie-policy behöver du informera hur de kan stänga av cookies i webbläsaren specifikt. Mer information om detta finns i denna guide.

Skillnad mellan coookie-banner och popup-rutan

Enligt lag så behöver du informera om att cookies samlas in och vad det används till, samt att besökarna aktivt ska kunna välja bort dem. När det kommer till cookies i webbläsaren så är det en webbläsarinställning som du kan läsa mer om längre ned här. Det är då inget som kan stängas av i Webbas plattform specifikt.

Popupen däremot som du kan lägga till är en inställning i Webbas plattform, och handlar om informationen (statistik) som samlas in via plattformen. Det är inte möjligt att ha denna inaktiverad per automatik men de har möjlighet att stänga av insamling.

Gällande att cookie bannern inte försvinner när de ändrat inställningar i popupen är för att dessa två inte har en koppling till varandra då de fyller olika funktion. Cookies bannern har med cookien i webbläsaren att göra (även tredjepartsinsamling om man har det så som google analytics, Facebook pixel osv) och popupen har med informationen/statistiken och spårningen i plattformen att göra. Två olika syften och inställningar.