Blockinställningar
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Öppna blockinställningar

För att öppna inställningarna för ett block hovrar du med muspekaren över det block du vill redigera. Uppe i vänstra hörnet dyker det upp ett kugghjul med texten Block som du kan klicka på.

I inställningarna för blocket kan du:

• Ställa in bakgrundsfärg

• Lägga till egen bild som bakgrund. Då får du även upp nya val där du kan ändra bakgrundsbildens position och även hur den ska upprepas.

• Ställa in Parallax effekt (om du valt bakgrundsbild) vilket gör att bakgrundsbilden rullar långsammare än sidan. Vid aktivering får du sedan fram val av hastighet: normal, långsam eller fixerad.

• Lägga till videobakgrund. Här lägger du in URL för din video samt om du vill att videon ska spelas upp som en loop (välj start- och slutsekund). Det finns idag ljudinställningar men generellt accepterar inte webbläsare idag autoplay med ljud vilket gör att ditt klipp kanske inte visas. Vår rekommendation är att stänga av ljudet på klippet där du hostar det.

Notera att vi i nuläget endast accepterar Youtube-videor i denna inställning (till skillnad från Video-widgeten som accepterar flera videoleverantörer). Det behöver också vara en standard video - formatet "shorts" fungerar inte) vilket automatiskt videor blir om de är vertikala och under 60 minuter).

• Lägga till gradientfärg. Öppna Gradientinställningar för att ställa in start- och slutfärg, typ av gradient (linjär/radiell) samt gradientens grader 0-360°.

• Lägga till överdrag. Välj vilken färg du vill ha på ditt överdrag. Kan användas för att t.ex. göra en bakgrundsbild ljusare/mörkare för att text ska synas bättre. På överdraget får du också chans att lägga till gradientfärg med samma inställningar som ovan.

• Lägga till formavdelare. En formavdelare är en slags övergång mellan dina block som kan ha olika design.
    - Välj formavdelartyp (t.ex. kurva, pil, lutning)
    - Färg på delare
    - Om positionen ska vara i toppen eller botten av ditt block
    - Om avdelaren ska flippas (bli spegelvänd)
    - Om avdelaren ska inverteras (vändas upp och ned)

• Lägga till ankarpunkt. Välj ett namn för din ankarpunkt. Läs mer om ankarpunkter i denna guide.

• Lägg till anpassad klass. I fältet som visas kan du lägga till anpassade CSS-klasser (egen källkod).

Ändra storlek på blocket

Du kan ändra storlek på ett block genom att klicka på pilarna Ändra storlek på blocket.

• Välj bredd: Inboxad eller Fullbredd

• Välj höjd: Vanlig eller Höjd på block

Kopiera ett block / spara ett block

1. För att kopiera ett block klickar du på symbolen Kopiera widget.

2. Uppe i vänstra hörnet dyker det då upp en rund symbol Sparade block & element som du kan klicka på.

3. Här visas nu de element du har valt att kopiera (och spara). Det senaste elementet du har kopierat hamnar längst upp i listan. Obs! Block hette tidigare Behållare.

4. Ta tag i det block du vill kopiera och dra sedan in det i din sida på önskad plats.

5. Om du vill spara blocket klickar du på kugghjulet intill önskat block och väljer Spara. Blocket hamnar då i listan Sparad och kommer finnas kvar där även om du loggar in/ut från Webbas.

Du kan lära dig mer om denna funktion i denna guide.

Dölj ett block

För att dölja ett block klickar du på ögat Dölj det här blocket från live-webbplatsen (skapa utkast) i menyn uppe i högra hörnet. Menyn dyker upp när du hovrar med muspekaren över valfritt block.

När ett block är dolt ser det ut som på bilden ovan. För att visa det igen klickar du på fältet.

I samband med att du döljer ett block sparas den i din Byggare, men visas inte live på webbplatsen. Det kan även vara användbart att dölja vissa block i samband med att du redigerar mobilversionen.

Fördröjning att visa block

Om du vill att ett block ska dyka upp/visas på din webbplats efter en viss tid (från det att besökaren kommer in på sidan) så klickar du på tidtagaruret Fördröjning att visa detta element i menyn uppe i högra hörnet. Här ställer du sedan in fördröjningen i minuter och/eller sekunder.

Flytta block upp/ner

För att flytta ett block upp eller ner på en sida klickar du på någon av de pilar som finns i menyn uppe till höger. Menyn dyker upp när du hovrar med muspekaren över ett block.