Headerinställningar
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Headern på din webbplats har sina helt egna inställningar och widgets. Här går vi igenom dem:

Lägg till fler rader på headern

Headern tillåter upp till tre rader av innehåll. En huvudrad i mitten, en under och en ovanför. Du behöver dock inte använda alla tre rader.

För att lägga till en ny rad klickar du på den stora cirkeln med ett plustecken.

Ställ in bakgrundsfärg och radera en rad

Om du hovrar med musen över en rad dyker det upp ett menyval. Om du önskar att byta bakgrundfärg eller lägga till en bottenkant på under- eller överraden klickar du på kugghjulet Inställningar. Klicka på papperskorgen för att radera raden.

Ändra inställningar i din huvudrad

Huvudraden är den rad som du inte kan radera i din header. Om du hovrar med musen över så dyker det upp en större cirkel med ett kugghjul (Inställningar).

Klickar du här så kan du:

• Byta utseende på din header - T.ex. om den ska vara i fullskärm vid toppen eller vertikal till höger/vänster.

• Ändra bakgrundsfärg på huvudraden

• Lägga till bottenkant

• Placera headern över innehållet - Det här möjliggör att du exempelvis kan låta en bakgrundsbild i översta blocket på din sida synas igenom din header. Obs! Du behöver då också ändra bakgrundsfärgen till genomskinlig på din header.

• Applicera fixerad header vid scrollning - Läs mer i denna guide.

Lägg till en widget i din header

Om du klickar på någon av de små cirklarna med plustecken i så lägger du till en widget. Cirklarna dyker upp när du hovrar med musen över någon av raderna för din header. Platsen på de olika cirklarna bestämmer var du vill lägga till din widget någonstans.

Ser du inte alla cirklar? Då kan det bero på att en meny eller annat innehåll täcker den. Detta löser du genom att temporärt utöka marginalen på raden. Se före- och efterbilden nedan.

Före - Menyn täcker cirkeln med plustecken.

Efter - Den utökade marginalen gör så att menyn hamnar längre ner. Cirkeln syns!

Flytta en widget

Om du vill byta plats på en widget t.ex. flytta din logotyp, så kan du klicka på widgeten och hålla klicket nere för att dra widgeten dit du önskar. Då är det på någon av de tre platserna som finns (vänster, mitten, höger).

Ibland kan du behöva radera widgeten för att sedan skapa en ny där du istället vill att den ska vara, om du inte får till det genom att flytta. Observera att det endast går att ha en logotyp-widget i din header, därav att du behöver radera den först.

Vissa widgets har en liten cirkel med två pilar när du hovrar med musen över. Genom att dra i denna cirkel kan du öka marginalerna och därmed flytta din widget i sidled.

Vilka widgets kan du ha i din header?

• Knapp

• Varukorg - En länk till varukorgen i din header. Används om du har en e-handel på din hemsida.

• Kod (källkod)

• Ikon

• Logotyp - Obs! Det går endast att ha en logotyp i din header. Så om du redan har en logotyp i headern kommer den inte att synas i menyn.

• Logga in/profil - Länk till medlemsinloggning i headern om du exempelvis har en kursplattform eller medlemsportal. Välj mellan endast ikon, endast text eller kombinerad text och ikon. Det är inte möjligt att ändra på ikonen eller texten bortsett från storlek och färg.

• Meny - Redigeras som en vanlig meny-widget, läs mer i denna guide under Grundläggande widgets.

• Sök/Search - Lägg till en sökfunktion i din header för att besökaren ska hitta innehåll på sidor, butik, blogg och portfolio. OBS! Vid sökning på sidor så läses endast SEO-titel och SEO-beskrivningen för sidorna.

• Separator

• Text - Lägg till en textwidget

• Social media - Lägg till länkar till dina sociala medier i headern