Widgets
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Den här guiden går kort igenom vilka widgets som finns i plattformen.

Vad är en widget? Widgets är olika element som du använder för att skapa själva innehållet på dina sidor. Dessa innefattar bland annat rubriker, brödtext, knappar, bilder, ikoner o.s.v

Kan jag använda alla widgets? Vissa widgetar ingår i paketet Växa och uppåt, som exempelvis Quiz/Undersökning och Kassa. Om du får meddelandet "Widget är inte aktiverad" så betyder det att du försöker använda en widget som inte ingår i ditt prenumerationspaket.

Observera att headern har sina egna widgets som är unika för just headern. Dessa hittar du när du håller muspekaren över headern och det dyker upp små cirklar med ett plustecken i. Håller du ovanför en sådan cirkel så ska det stå "Lägg till header-widget".

Grundläggande widgets

1. Rubrik - Lägg till en rubrik.

2. Text - Textruta med brödtext.

3. Knapp - Lägg till en knapp.
    Klickar du på Redigera får du chans att fylla i knapp-text och lägga in vilken länk du önskar att knappen ska leda till vid klick. Här finns det även två extraval: Lägg till andra linje där du har möjlighet att lägga in en extra textrad och Lägg till ikon.

Klickar du istället på penselsymbolen Redigera styling kommer du till ytterligare inställningar för bl. a. textstil, färg på knapp, skuggning, kantradie och möjlighet att expandera knappen till full bredd. Du kan även välja att göra en hover effekt som ändrar utseendet/färgen på knappen när du hållen muspekaren över.

4. Block - Lägger till ett nytt tomt block med en kolumn i.

5. Ikon sektion - Denna widget skapar en sektion som innefattar både rubrik, text och en ikon. Om du vill byta ikonen klickar du på Redigera ikon. Klickar du på penselsymbolen Redigera styling har du möjlighet att justera sektionens utseende, ikonfärg, bakgrundsfärg, utfyllnad. Du kan däremot inte ändra storleken på din ikon.

6. Ikon - Lägg till en ikon. I Inställningar kan du ändra storlek, ikonfärg och eventuell vilken länk du vill att den ska gå till. Om du vill byta ikon klickar du på bilden av ikonen i Inställningar.

7. Bild - Lägg till en bild. I denna guide kan du se hur du ställer in bilden.

8. Meny - Lägg till en meny. Du lägger själv till vilka menyobjekt (länkar) du vill ha med. Menyn går att anpassa till olika utseenden som horisontellt, vertikal eller hamburgare. Du kan läsa mer om meny-widgeten i denna guide.

9. Förloppsmätare - Lägg in en förloppsmätare. Detta är en mätare som visar hur långt fram du är i en process, exempelvis i en kurs. Den går att ställa in i procent (0-100%) och är antingen animerad eller stilla.

10. Separator - En separator är en linje som fungerar som avdelare mellan olika innehåll. Ställ in om du vill ha den liten, fullbredd samt önskad färg. Väljer du fullbredd kan du själv bestämma hur lång separatorn ska vara genom att ta tag i den högra änden av linjen och dra.

11. Avståndsbricka - Med hjälp av avståndsbrickor kan du skapa luft/utrymme mellan olika innehåll.

12. Dragspel - Dragspels-widgeten består av önskat antal textflikar med gömda beskrivningar som visar sig först när du klickar på respektive flik. Widgeten passar sig utmärkt att använda som t.ex. FAQ (vanliga frågor och svar).

Lead generering

1. Formulär - Använd ett formulär för att samla in kontaktinformation från dina besökare t.ex. e-postadress, namn och meddelanden. Välj även om du önskar att ansluta formuläret till e-postmarknadsföring (välj lista/listor), om besökaren ska få en viss tagg samt om det ska visas ett särskilt tackmeddelande. Svaren från dina formulär hittar du under CRM > Meddelanden.

2. Bokning - Bokningswidgeten möjliggör att boka möten och tjänster direkt via din hemsida. Se mer information i guiderna under Bokningsfunktionen (kalenderfunktionen)

3. Medlemsinloggning/Registrering - Med den här widgeten kan medlemmar fylla i e-postadress och lösenord för att logga in till exempelvis en kursplattform eller medlemsportal. Här kan du även välja att ta emot nya registreringar till en medlemsgrupp. Notera att det redan finns en färdig systemsida för inloggning som heter Medlemsinloggning med denna widget placerad på som du kan använda om du inte vill ha den på egen/annan sida.

4. Quiz/undersökning - Skapa ett quiz eller undersökning på din hemsida eller i din kurs. Lär dig mer i denna guide.

Försäljning

1. Kassa - Denna widget är tillgänglig från paket Växa och uppåt. Kassa-widgeten möjliggör att besökaren kan göra ett köp direkt på en sida, utan att behöva klicka sig vidare in på en produkt. Här finns ordersammanfattning med pris samt ett formulär där kund kan fylla i namn, e-postadress och adressuppgifter.

2. Butik - Butik-widgeten fungerar som ett flöde med produkter visade som i en webbutik. Du väljer själv vilka produkter du vill visa i ditt flöde t.ex. utifrån kategori, senaste produkterna eller utvalda av dig. Produkterna lägger du till och redigerar under Butik > Produkter. Notera att det redan finns en färdig systemsida som heter Butikkatalog om du inte har behovet av att använda widgeten på egen sida.

3. Betalningsformulär - Ett betalningsformulär som går att koppla ihop med Stripe eller Braintree. OBS! Det här formuläret är inte kopplat till butiken eller någon produkt. Kan t.ex. användas för att samla in pengar till insamlingar eller välgörenhet.

Media

1. Galleri - Galleri-widgeten är anpassad för att visa upp flera olika bilder på samma gång. Du väljer mellan rutnät eller karusell.

2. Bildspel - Lägg till ett bildspel med olika slides. I samband med att du lägger till slides har du möjlighet att skapa lager ovanpå med text, video och bild.

3. Social media - Länkar till dina sociala medier med visuella ikoner. Förvalda ikoner finns för Facebook, Instagram, Twitter, Tiktok och Pinterest. Du kan även lägga till andra nätverk och välja ikoner till dessa utifrån ett urval. På inställningen Gå till sida lägger du in länken till respektive social media-kanal.

4. Ljud - Lägg in en ljudfil på din hemsida. Ljudet hämtas direkt från Filhanteraren där du kan ladda upp önskad ljudfil, exempelvis podd eller egenproducerad musik.

5. Video - Lägg in en video med hjälp av URL eller kod för att bädda in. Här kan du även anpassa miniatyrbild/försättsbild.

Annat

1. Blogg - Länka vidare till din blogg genom blogg-widgeten. Widgeten fungerar som en förhandsgranskning av dina blogginlägg med exempelvis postbild, rubrik och sammanfattning. Välj om du ska visa de senaste blogginläggen eller mest populära kategorierna/taggarna. Lär dig mer i denna guide.

2. Kod - Lägg in egen källkod. Du kan välja mellan HTML, CSS, Javascript, Typescript, SQL, XML eller oformatterad text.

3. Nedräkning - Lägg in en nedräknare. Bestäm om nedräknaren ska räkna ned till ett visst datum, tid eller nummer. Antingen händer ingenting när nedräknaren slutar alternativt så kan du ställa in att besökaren skickas till en sida, får en pop-up eller att ett meddelande ska visas.

4. Bädda in - Bädda in önskat innehåll på din sida med hjälp av URL eller anpassad kod.

5. Karta - Lägg in en karta i syfte att visa upp en specifik plats, t.ex. lokalen för ditt företag. Under Platsskriver du in önskad adress. Välj mellan karttyperna Satellit eller Roadmap.

6. Portfolio - Länka till din portfolio. Portfolio-widgeten är en förhandsgranskning till din portfolio där du kan visa upp bild, rubrik och beskrivning för olika objekt/projekt. Välj mellan rutnät eller karusell. Läs mer om portfolion i guiden Genomgång av portfoliofunktionen.

7. Sök - Lägg till en sökfunktion på din hemsida med möjlighet för besökaren att hitta innehåll på sidor, butik, blogg och portfölj.

OBS! Vid sökning på sidor så läses endast SEO-titel och SEO-beskrivningen för sidorna, och funktionen fungerar endast för webbplatser och inte för funnels.

Saknar du en widget?

Då kan vi tipsa om tredjepartsverktyget Elfsight som erbjuder en mängd olika widgets du kan lägga in på din webbplats via kod.

• Välj den widget du vill bädda in i din webbplats.

• Fyll i de uppgifter som efterfrågas.

• Kopiera koden och klistra in den enligt instruktion av Elfsight.

• Det är inte säkert du kommer se din inlagda widget i redigeringsläget i byggaren. Öppna i så fall din hemsida i kundvyn för att se så den aktiverats som den ska.

Observera att Webbas inte kan ge dig support i verktyg utanför plattformen, om din widget du har lagt in från tredjepartsverktyg inte fungerar rekommenderar vi att du kontaktar innehavaren av verktyget.