Hur fungerar knappar?
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

I din hemsida kommer du lägga till knappar på flera ställen för dina besökare att klicka på. Knappar hittar du under Widgets. Sedan drar du bara ut din widget till den kolumn där du önskar att den ska ligga placerad.

När du placerat din knapp kan du trycka på den och då kommer en meny synas som ger dig olika alternativ.

Redigera

Här fyller du i den text som ska synas på knappen.
Du kan välja att lägga till en andra linje likt du ser finns på bilden ovan. Detta innebär att det kommer en andra rad med text.

Välj om texten i knappen ska justeras centrerat, vänster eller till höger.
Du kan också välja att lägga till en ikon före eller efter texten likt bilden ovan där vi lagt in en pil efter texten. Sist men inte minst väljer du vart din knapp ska länkas.

OBS!
Valet om länkning kommer du även till om du trycker på länksymbolen i menyn när du trycker på knappen.

Länka din knapp

När du trycker på en plats för att välja länk i en knapp kommer nedan vy upp. Följande val finns att välja mellan här:

• Sida: Här ser du alla sidor som finns i din webbplats sorterat i sidgrupper du placerat dem i. Välj den sida du önskar knappen ska leda till.

• Butik: Här hittar du direktlänkar till kategorier och/eller produkter i din butik om du vill att kunden ska komma direkt dit när hen trycker på knappen.

• Funnel: Här ser du funnels du har inom din webbplats. Välj Funnel och sedan funnelsteg. Obs! Ser du inte fin funnel här ligger den sannolikt placerad utanför din webbplats, du kan läsa mer om det i den här guiden.

• Extern länk: Detta är när din länk ska leda till en plats utanför din webbplats. Till exempel ett annat företags hemsida eller en funnel utanför din webbplats.

• Ankarpunkt: Är när du vill leda besökaren till en specifik plats på en sida. T.ex. längre ned på befintlig sida eller vid ett särskilt block på annan sida. Läs mer om ankarpunkter.

• Fil: Här får du välja en fil som du har (eller laddar upp vid tillfället) i din filhanterare. Det innebär att när personen trycker på knappen får de direkt tillgång till filen. Tänk därför på att om det t.ex. är en freebie eller liknande att följa den här guiden så att själva filen levereras i ett nästa steg istället för direkt i knappen i formuläret när de registrerar sig.

• Popup: Själva popupen skapar du separat. Sedan kan du välja bland dina popups i detta val. Läs om hur du skapar popups här.

• E-post & Telefon: Här skriver du in en e-post adress eller ett telefonnummer. När någon trycker på dessa kommer vid e-post besökarens e-post klient öppnas med den inskrivna e-posten ifylld som mottagare. Telefonnummer så öppnas det upp frågan om man vill ringa numret om man klickar på sin mobiltelefon.

• Öppnas i samma flik eller nyflik? Det rekommenderas att använda att det öppnas i samma flik om det är sidor inom din webbplats som driver besökaren framåt så som till säljsidor, kassan eller registreringssidor. Leder länken till externa sidor, e-post adresser eller bort från din säljsida rekommenderas att öppnas i ny flik så inte kunden kommer bort från din viktiga säljsida.

• Vad är nofollow länk? Det är sällsynt man använder sig av denna funktionalitet och rekommenderar som standard att inte bocka i den. I principen innebär det att när någon klickar på den länk du länkar - så vill inte du att Google ska följa klicket = i SEO språk rekommenderar du inte till Google den sidan länken leder till. Och för mottagaren är det alltid positivt med länkar till sin sida som inte är markerade som nofollow - det innebär för den sajten att andra rekommenderar den och det i sin. tur bidrar till positiv SEO ranking.

Designa din knapp

Via penseln får du upp en designvy där du kan redigera både text och knappdesignen.

• Överst väljer du knappens färg + eventuell kantfärg

• Med gradientfärg får knappen ett utseende som övergår från en färg till en annan.

• Textstil väljer du textfärg, typsnitt, teckenstorlek och teckenavstånd.

• Textstil rad 2 syns om du har 2 rader och har samma funktion som ovan punkt.

• Skugga så kan du skapa en skuggeffekt på din knapp. Välj mellan flera inställningar.

• Utfyllningens storlek är luftutrymmet i knappen runtom knapptexten.

• Kantradie är där du ställer in hur kantiga/runda hörn din knapp skall ha.

• Kantstorlek så reglerar du om du vill ha en linjerad kant runt knappen. Färgen för detta ställer du in näst längst upp i inställningarna under Knappfärg.

• Expandera till fullbredd innebär att din knapp blir lika bred som fältet den finns i.

• Hover effekt är olika effekter din knapp kan ha när någon hovrar med muspekaren över den. T.ex. byta färg, växa i storlek med mera.

Justeringsinställningar

Här väljer di om knappen ska vara vänsterjusterad eller centrerad

Animera din knapp

Här kan du ställa in om din knapp t.ex. skall flyta in i skärmen när man skrollar sig fram till den, blinka eller snurra in på skärmen.

Kopiera eller släng

Kopiera din knapp och klistra in på fler ställen för att slippa behöva designa allt från början. Då behöver du bara ställa in rätt text och länk så är knappen klar. Önskar du slänga din knapp gör du det på papperskorgen.