Formulär (widget)
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Formulärwidgeten används i första hand för att samla in leads via din webbplats. Exempelvis kan det röra sig om kontaktformulär, formulär för nyhetsbrev eller en freebie.

Widgeten hittar du under Lead generering.

Inställningar för formulärwidgeten

Klicka på formuläret för att få upp menyn med inställningarna.

1. Redigera fält

2. Ändra inställningar (för formuläret)

3. Redigera styling

4. Justeringsinställningar

5. Animation

6. Radera

Hantera fälten

Välj Redigera fält för att ta bort, redigera eller lägga till fält i ditt formulär.

För att lägga till en nytt fält klickar du på Lägg till fält. Här väljer du sedan önskat fält baserat på CRM-egenskaper eller vanliga fält.

Vad är skillnaden på textfält och textområde? Textområde tillåter fler ord och bör väljas om din besökare ska göra en längre beskrivning i fältet.

Vill du att din besökare ska ladda upp egna bilder eller filer? Välj fältet Fil.

Redigera individuella fält

Intill respektive fält hittar du knappar för att radera (papperskorgen), ändra storlek på fältet samt redigera fältet ytterligare genom att klicka på kugghjulet Redigera.

I inställningarna (genom kugghjulet) för varje fält kan du i de flesta fall:

• Skriva en kort beskrivning för fältet

• Fylla i platshållaren med önskad text. Det här visas så länge fältet är tomt.

• Binda fältet med en CRM-egenskap

• Lägga till en prefixikon (t.ex. en telefonlur)

• Välja om fältet ska vara obligatoriskt eller inte

Observera att det finns olika inställningar beroende på vilken typ av fält du redigerar.

Om du önskar att byta plats på fälten tar du tag i det vänstra hörnet av ett fält och drar det antingen uppåt eller nedåt.

Formulärinställningar

Klickar du på kugghjulet Ändra inställningar kommer du till formulärets inställningar.

Formulärnamn - Här väljer du att döpa ditt formulär till passande namn. Det här är också det namn som kommer synas i CRM under Meddelanden om du vill granska formulärsvaren. Det är rekommenderat att döpa varje formulär till ett unikt namn för att enkelt kunna hålla reda på vilket formulär besökaren använder sig av, även om formulären leder till samma mål (exempelvis prenumeration av nyhetsbrev).

Notifiera mig vid ny formulärinsändning - Kryssa i radioknappen om du vill få en mailavisering i samband med att någon skickar in ett formulärsvar.

Skicka avisering till - Fyll i önskad mailadress som du vill få en avisering till. Observera att om du håller detta fält tomt så skickas en avisering ut till mailen som du använder för ditt konto i Webbas plattform. Det är därför inte obligatorisk att fylla i detta fält - men kan vara användbart om aviseringen ska gå till en annan mailadress.

Vill du ha avisering till flera mailadresser? Du kan lägga till flera mailadresser genom att separera med komma-tecken, så här: [email protected], [email protected], [email protected], osv.

Knapp-text - Ange vilken text som ska stå i knappen för formuläret. Som standard står det ”Skicka”.

Åtgärd vid insändning - Vad som ska visas i samband med att besökaren skickar in sitt formulärsvar. Här väljer du mellan ett tackmeddelande eller Gå till sida.

Anslut till e-postmarknadsföring - Klicka på knappen Välj listor och kryssa i den lista du önskar att besökaren ska hamna i. Observera att detta behöver göras för att kunna skicka ut mail till besökaren/kunden från systemet. Väljer du att inte lägga till besökaren på en lista kommer du fortfarande samla in formulärsvaren, men besökaren blir inte en prenumerant för e-postmarknadsföring.

Tagga kontakter vid nytt meddelande - Kryssa i radioknappen om besökaren ska taggas i samband med att formuläret skickas in. Glöm inte att ange vilken tagg besökaren ska få.

Ändra utseendet på formuläret

Klicka på penseln Redigera styling.

Etiketter och fält

Härifrån kan du redigera:

• Färg på etiketten (rubrikerna för fälten)

• Fältens bakgrundfärg

• Fältens textfärg respektive kantfärg

• Textstorlek

• Kantradie på fälten

• Textens teckensnittsfamilj

Knapp
Du kan även redigera knappen med färger, textstil, skugga, utfyllning, hovereffekt, justering, kantradie och så vidare.

Layout

Sist men inte minst har du också möjlighet att ändra layouten på fälten. Här väljer du om de ska vara staplade eller uppradade efter varandra (i en vågrät rad).