Redigera mobilversionen
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

De sidor du skapar (eller som medföljer eventuell mall) kommer automatiskt skapa en mobilversion men du kan behöva göra ändringar och justera för att få den bästa designen. I Webbas kan du justera i tre olika vyer: datorvy, surfplattsvy och mobilvy. Börja alltid med att redigera datorvyn och när du känner dig nöjd med denna justerar du mobilversionen vid behov.

De ändringar du gör i "delad vy" (vilket det är som standard om du inte skapat en separat version i annan vy) kommer också påverka ALLA vyer. Vill du endast göra ändringar för mobilvyn kan du göra det på tre olika sätt:

1. Genom "Globala stilar"
2. Lägga till widgets i mobilversionen
3. Skapa unik mobilversion genom anpassade block

De inställningar som finns i mobilvyn:

Dessa dyker upp till vänster om du för datorpilen över ett block (en sektion).

1. Inställningar för blocket (har du inte en separat mobilversion enligt alternativ 3 "Skapa unik mobilversion genom anpassade block" så gäller dessa för blocket i alla enheter, inte endast i mobil.

2. Om det ser ut så här att surplattsvyn och mobilvyn syns aktiva (och ingen ikon för datorversionen syns) så är det en automatiskt skapad vy från datorversionen, dvs en "delad vy" över alla enheter. Här kan du dock välja att klicka på ikonerna för att dölja blocket i respektive vy.

3. Genom att klicka i eller ur Utsträckt så kommer innehållet hamna på samma rad eller olika rader om det är så att du har innehåll i olika kolumner.

4. Vänd om innehållet betyder att du kan vända på innehåll som finns just i det blocket, t.ex om du har två block efter varandra i datorversionen där första blocket har bilden till vänster med text till höger och andra blocket har bilden till höger och text till vänster så kommer dessa placera sig annorlunda i mobil. Det första blocket i mobil kommer placera bilden före texten och det andra blocket kommer placera bilden efter texten. Genom att vända innehållet kan du då få bilden i samma läge i båda blocken i mobil. Är det så att du placerat flera kolumner på rad i en och samma block fungerar inte detta utan då behöver du lägga de i olika block.

Genom Globala stilar:

Dessa når du i Byggaren i menyn till vänster genom att klicka på Pensel-ikonen där. Se sedan till att du befinner dig i mobilvyn. Här bör du ha ställ in samma typsnitt för rubrik och paragraf/brödtext som du har för datorvyn men däremot kan du behöva justera storlek på dessa. Oftast vill du ha mindre storlek i mobil än dator eftersom det är en mindre enhet. Klicka på respektive rubrik (eller paragraf) för att ändra dess inställningar.

När det kommer till rubriker så är det när du använder Rubrik-widgeten. Där finns då formateringsalternativ där du kan välja vad för typ av rubrik det är. Väljer du Rubrik 1 och du i inställningar ställt in 34px så kommer den rubriken få just den storleken. Ändrar du storleken påverkar det alla rubriker som använder den rubriktypen.

Tänk här på att inte bara välja den rubriktyp som har bäst storlek då denna inställning även påverkar din SEO (sökmotoroptimering) då det är olika rubrikhierarkier (H1, H2, osv) utan tänk över hur upplägget ska se ut för hela webbplatsen.

Tänk även på att om det inte är en unik mobilversion utan en "delad vy" som automatiskt skapats så sker ändringen för alla vyer, dvs om du ändrar rubriktyp för en rubrik. Däremot använder då datorversionen de inställningar du ställt in för dator.

Lägga till widgets i mobilversionen:

Om du inte vill skapa en unik mobilversion men vill lägga till innehåll som endast visas i mobil så kan du dra in widgets när du befinner dig i mobilvyn. Allt du placerar direkt i mobilvyn får ingen "delad vy" utan syns endast där. En sådan widget får en mobilikon vid sig, om du kollar ovan bild. Här har vi placerat en widgeten Avståndsbricka för att få till ett mellanrum.

Skapa unik mobilversion genom anpassade block

Här kan du antingen lägga till ett eget block (som precis som tillagda widgets endast då gäller för mobilvyn) eller kopiera ett befintlig från datorvyn.

Om du vill lägga till ett nytt block får du fram detta val om du för datorpilen mellan två block. Du kan antingen välja ett tomt block som du lägger egna widgets i för att skapa eget innehåller eller så väljer du ett block från mallarna som finns färdigskapade.

Om du istället vill utgå från ett block du skapat i datorversionen så kopierar du blocket enligt denna guide och sedan drar du in (klistrar in) blocket medan du befinner dig i mobilvyn, för innehåll du placerar direkt där syns endast i mobil. Du kommer då se att ikonen för datorvyn får ett kryss vid sig och det står även Endast mobil till höger.