Koppla domän
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

1. För att ansluta en domän till din webbplats, välj 'Webbplatsinställningar' i sidan och sedan 'Domäner'. Klicka på knappen Anslut en existerande domän för att öppna fältet där du anger din domän, och klicka på Anslut domän.

2. Efter att du har lagt till domänen visas en bild med 2 DNS-poster. Det här är de poster du behöver lägga till där du hanterar DNS för domänen. Om du är osäker vart du ska ange dessa poster kan du kontakta din domänleverantör och fråga hur du lägger till dem. Detta ansluter din domän till din webbplats.

3. Du behöver nu avvakta då det kan ta upp till 48 timmar innan en DNS-ändring går igenom, men det är upp till och oftast går det mycket snabbare än så. Tänk på att även om kopplingen fungerar tidigare kan det fortfarande dröja lite innan SSL blir aktivt så att hemsidan visas som säker med https. SSL är automatiskt aktiverat och inget du behöver aktivera separat. När kopplingen stämmer visas rutan som grön, istället för röd.

Notera dock att den visas som grön så fort A-pekaren med IP-adressen är korrekt även om du inte lagt till CNAME. Läs mer om detta i punkt 2 nedan om din koppling ej fungerar eller hemsidan ej visas som säker.

Om din domän innehåller åäö

När du använder en IDN / ÅÄÖ domän måste DNS servern göra om den till en version utan ÅÄÖ för att den skall kunna användas på Internet. Du kan använda ett verktyg på nätet som konverterar din IDN domän till ACE version som det kallas. Ett exempel på sådant verkyg är https://idnconvert.se (extern sida, ej vår sida). Det är sedan denna översatta domänen, som börjar med xn--, som du skriver in i Webbas plattform som önskad kopplad domän. Du lägger sedan in DNS posterna som vanligt där du hanterar din DNS för din IDN domän.

Fungerar inte kopplingen eller visas hemsidan inte som säker?

Detta kan beror på följande orsaker:

1. DNS ändringen har ännu inte trätt i kraft då det kan ta upp till 48 timmar. Då är det bara att ha tålamod och avvakta.

2. Du har inte lagt till båda de poster som krävs för att det ska fungera fullt ut, dvs både A-posten och CNAME-posten. I webbplatsinställningar så visas rutan som grön så fort du pekar mot korrekt IP men den gör det även om du inte pekat CNAME korrekt. Här behöver du dubbelkolla där du hanterar din DNS så allt är korrekt. Du kan även kolla via en DNS check online, t.ew via https://digwebinterface.com/. Skriv in domänen MED www, välj CNAME som typ och klicka sedan på knappen Dig. På samma sätt gör du om du vill kolla domänen utan www och som typ kan du låta den vara som standard eller välja A pekare. Domänen med www ska vara detsamma som utan www.

3. Du har en annan pekning som ligger i vägen, t.ex om du har haft en A-pekare sedan innan och lagt till en ny istället för att ersätta den som redan låg där. Dubbla poster ger en konflikt och det kommer då inte fungera förrän du raderar den som inte är aktuell.

4. Om SSL certifikatet inte fungerar (hemsidan visas ej som säker) beror det på något av ovan anledningar men kan också bero på att det inte aktiveras automatiskt efter att du gör ändringar i efter hand t.ex om du inte pekat rätt från början eller raderar dubbla poster senare. Du behöver då kontakta Webbas chattsupport så att vi kan aktivera det manuellt.

Koppla bort domän

Om du vill koppla bort en domän du kopplat till en webbplats eller funnel så gör du även detta via webbplatsinställningar. Klicka på kugghjuls-ikonen vid domännamnet och välj Koppla bort domän.