Alla samlingar
E-butiken
Vad för underlag skickas till kund?
Vad för underlag skickas till kund?
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

När en beställning gått igenom via butiken går det automatiskt ut en orderbekräftelse till kunden. Om kunden menar de inte fått orderbekräftelsen kan du skicka ut den på nytt från Butik > Beställningar > Klicka in på beställningen det avser. Klicka på knappen Händelse och Skicka orderinformation till kund.

Skickas kvitto?

Orderbekräftelse är inte samma sak som kvitto då kvittot skickas från självaste betalleverantören du använder, t.ex Stripe eller Klarna. Önskar de dock ett mer kompletterande underlag kan du hämta det enligt denna guide. Notera att underlag för betalningen inte måste heta just "kvitto" så beroende på vad kvittot ska användas till kan det räcka med annat underlag som innehåller all information som behövs, se rubriken "Vilka underlag behöver jag skicka till kund som köper som företag och ska använda det till bokföring/för redovisning?" längre ned. Hos Klarna brukar det skapas fakturor, och inte kvitton.

Om du använder Stripe

I denna guide från Stripe kan du se hur du ställer in så att kvitto skickas ut automatiskt till kunden. Dessvärre vill inte Stripe specificera moms på ordrar som kommer från Webbas plattform så här är det orderbekräftelsen du behöver komplettera med för att få med momsspecifikation, alternativt även underlaget från ordern.

Vilka underlag behöver jag skicka till kund som köper som företag och ska använda det till bokföring/för redovisning?

Vi hänvisar här främst till Skatteverket gällande vad du behöver men det du kan kika på är underlag för avragsrätt. I den artikeln hänvisar de sedan vidare till vad som utgör en faktura enligt ML och hur en bristfällig faktura kan kompletteras eller korrigeras. Enligt informationen från Skatteverket så ska förenklad faktura (orderbekräftelsen) räcka om totalbeloppet inte överstiger 4.000 kr inklusive mervärdesskatt men är beloppet högre än detta krävs fullständig faktura. För att få med all information som krävs för fullständig faktura behöver din kund då komplettera orderbekräftelsen de fått via mail med underlaget du tar ut från ordern. Eftersom flera underlag kan kompletteras enligt Skatteverket fungerar dessa två som giltigt underlag inför redovisning till Skatteverket för avdragsrätt.

Vi länkar till alla Skatteverkets artiklar eftersom du själv är ensam ansvarig att kolla upp aktuell information och följa lagar och regler. Vi håller oss ej sista ansvariga för denna information. Men enligt information vi tagit fram från Skatteverket och i samråd vid samtal med dem under 2023-02-21 så är underlagen från Webbas plattform fullt giltiga om din kund kompletterar orderbekräftelsen med det kompletterande underlaget du skickar ut som PDF enligt denna guide.

Sökord: Kvitto, momskvitto, underlag

Fick du svar på din fråga?