Hoppa till huvudinnehåll
Alla samlingarByggaren
Bilder som blir suddiga eller pixliga
Bilder som blir suddiga eller pixliga
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Om det är så att din bild efter uppladdning och användning på webbplatsen blir av sämre kvalitet än originalet, t.ex suddiga eller pixliga, så kan det bero på att de antingen är för stora eller för små för utrymmet de är placerade i. Här kommer några exempel du kan se över:

  • Du använder för små bilder, bilder av låg kvalitet eller filtypen JPG du sträcker ut. Är bilden placerad i ett block eller kolumn som bakgrund kan det vara om du väljer "Täck hela området" under upprepa bakgrundsbild. Är bilden placerad i en bild-widget kan det vara om du kryssat i valet "Sträck vid behov". Om en liten bild eller bild av låg kvalitet behöver fylla ut ett större utrymme dras då bilden för att passa vilket då kan orsaka försämrad kvalitet.

  • Du använder för stora bilder som komprimeras av systemet. Rekommenderad storlek är max 500 KB för en bild som visas stor (t.ex header i fullbredd) och max 200 KB för en bild som är liten.

Tips!

  • Anpassa bilden efter webb genom att minska bilden i faktisk storlek som är tillräcklig för att fylla utrymmet, varken mindre eller större än vad som behövs.

  • Komprimera bilden för att minska den i filstorlek (antal KB dvs, inte pixlar).

  • Det kan även hjälpa att ladda upp din bild i plattformens Filhanterare istället för Bilder.

Det finns gratisverktyg på nätet du kan använda för att både ändra storlek och komprimera, t.ex iloveimg.com eller compressor.io. Ha dock koll på så de inte blir för kraftigt komprimerade. Jämför alltid original och komprimerad bild då vissa bilder ibland kan tappa färg men generellt ska detta inte orsaka försämrad bildkvalitét.

Webbas plattform komprimerar alltid bildfilens storlek något vid uppladdning för att sidorna ska ladda snabbt men börjar du med korrekt anpassad storlek och mindre filstorlek kommer dina bilder få de bästa förutsättningarna - än om du skulle ladda upp bilderna i fel storlek eller för stora filstorlekar. Vill du undvika att bilder komprimeras kan du istället ladda upp bilderna via filhanteraren först, istället för att ladda upp de direkt via en widget så som bild-widgeten. Du kan i denna guide lära dig om filhanteraren.

Om din logotyp visas suddig

Även här gäller tipset att försöka skapa logotypen i den storlek den ska visas i, varken för stor eller för liten. Du bör även se till att bilden helst använder en filtyp anpassat för webb, helst en SVG-fil eller PNG-fil.

Fick du svar på din fråga?