Alla samlingarSEO (Search Enginge Optimization)
Bevara din SEO vid flytt till Webbas plattform
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Hur du bevarar din sökmotoroptimering så som du arbetat fram den, även efter flytt till Webbas plattform.

Oavsett plattform du använder så kan byte av plattform, system eller server orsaka att din webbplats kan få sämre placering än tidigare men genom att följa dessa instruktioner (och såklart fortsätta arbeta med din SEO) så kan du minska risken att din hemsida påverkas av en flytt.

Den främsta anledningen till att byte av plattform kan påverka din SEO-rankning är om ditt domännamn eller din URL-struktur ändras. Sökmotorer kommer att referera till tidigare webbplatskarta för att söka efter innehåll. Om andra webbplatser länkar till dig så använder de förmodligen dina gamla URLs/webbadresser. Om dessa webbadresser plötsligt ändras kan din rankning påverkas. Med lite förberedelser kan du minimera eventuella negativa effekter av detta.

Innan du lämnar din gamla plattform helt

Medan din nuvarande/gamla webbplats fortfarande är online rekommenderar vi att du katalogiserar webbplatsens URL-struktur genom att skriva ner en lista över alla webbadresser, inklusive webbadresser till blogginlägg och webbadresser till produktsidor. Till exempel:

/om

/kontakt

/namn-på-blogg-inlägg-1

/namn-på-blogg-inlägg-2

/namn-på-produkt-1

osv.

När du har fört över allt ditt innehåll till din nya webbplats skapad i Webbas plattform kommer du att se vilka webbadresser som är olika och du kan då skapa 301-omdirigeringar för att hjälpa sökmotorer att hålla reda på ditt innehåll. Mer information om 301-omdirigeringar kommer längre ned i denna guide i eget avsnitt.

Behåll ditt domännamn

Om du har möjlighet så behåll ditt nuvarande domännamn. Oavsett var du köpte ditt domännamn från början (Misshosting, NameCheap, Google Domains, Squarespace, eller annan domänleverantör) kommer du att kunna koppla det till din nya webbplats i Webbas plattform genom en enkel DNS ändring hos din domänleverantör. Du kan i denna guide se hur du kopplar din domän: https://support.webbas.se/sv/articles/7208095-koppla-doman

Matcha URL-slugs

Matchande webbadresser hjälper till att bevara ingående länkar till ditt innehåll. Till exempel, om din gamla webbplats hade en om dig-sida som hade adressen dindomän.se/om, använder du samma URL i Webbas. Det som sker annars om din gamla om dig-sida var på dindomän.se/om-mig, skulle alla som besöker /om-URL:n få felet "404 Sidan hittades inte" om du inte har gjort en 301-omdirigering.

Du kan uppdatera dina sidadresser i sidinställningar som du finner under Sidor > Klicka på kugghjulsikonen > Visa inställningar.

Använd 301-omdirigeringar

Även om du använder dig av samma domän som innan kanske vissa webbadresser inte matchar på grund av skillnader i hur Webbas strukturerar webbadresser jämfört med hur din gamla webbplats strukturerade webbadresser.

Till exempel, om blogginlägg på din gamla webbplats använde URL-strukturen: dindomän.se/titel-på-ditt-inlagg, kommer din webbplats i Webbas att använda formatet: dindomän.se/blogg/titel (blogg kan dock heta annat beroende på vad som valts i sidinställningarna). Du kan dock se till att alla som använder det gamla formatet, eller länkar som använder det, omdirigeras till rätt innehåll genom att ställa in 301-omdirigeringar. Till exempel:

Gammal sida: /om-mig

Ny sida: /om

Gammal sida: /namn-på-blogg-inlagg

Ny sida: /blogg/namn-på-inlägg

Gammal sida: /produktnamn

Ny sida: /butik/produktnamn

När det kommer till vart du pekar från så kan du endast använda den kopplade domänen, men däremot den adress du pekar TILL kan du ange en full adress och en annan domän, t.ex https://annandoman.se/annat. Det du ska tänka på är att få med http eller https i början av adressen om det ska fungera.

Du kan enkelt skapa 301-omdirigeringar genom att gå till "Webbplatsinställningar" (kugghjulet/kugghjulsikonen på vänster sida i byggaren av Webbas plattform) och sedan gå till "URL-omdirigeringar" (se bild nedan).

Normalt sett håller du Regex inaktiverat, om du inte vet med dig du behöver aktivera detta. Du kan läsa mer om regex här (extern oberoende sida).

Anpassa din 404-sida

En 404-sida är vad besökare kommer att se när de anger en felaktig eller ogiltig URL. Webbas tillhandahåller en automatiskt 404 systemsida men du kan anpassa denna för att låta besökarna veta att du nyligen bytt plattform eller ange annan viktig information. Du kan i denna guide se hur du kan anpassa dina systemsidor: https://support.webbas.se/sv/articles/7206311-systemsidor-medlemsportal-butikskassa-osv

Använd sökverktyg

När du har flyttat ditt innehåll och skapat omdirigeringar för dina webbadresser kan du använda Google Search Console och Bing Webmaster Tools för att begära en omindexering av din webbplats. Du kan även lägga till din webbplatskarta/sidkarta enligt denna guide.

Uppdatera on page-SEO för varje sida

I sidinställningarna (Sidor > Klicka på kugghjulsikonen > Visa inställningar) för varje sida och funnel i ditt projekt kan du uppdatera sidtiteln, metabeskrivningen och delningsbilden för att återspegla sidans innehåll och för att använda nyckelord och fraser som din idealklient kanske söker efter.

Uppdatera bildbeskrivningar/alt-taggar för bilder

En annan bästa praxis när det kommer till SEO och sidtillgänglighet är att tillhandahålla en bildbeskrivning för alla bilder som har lagts till på sidan via bildwidgeten.

För att uppdatera bildbeskrivningen/alt-taggen, klicka på Bildinställningar och uppdatera fältet Bildbeskrivning för att beskriva bilden. Viktigt är att du beskriver bilden som att du skulle förklara bilden för någon som inte kan se den, men också viktigt att ha sökord i åtanke.